środa, 14 grudnia 2016

Zimowe śniadanka

Wędrujemy rano w podskokach, ja i Alicja, do kuchni.
"Mamuś, kap! kap!"
"Tak, Kochanie pada śnieg!"
"No tak!" Alicja na to cała rozbawiona. Siada na parapecie i patrzy jak płatki śniegu spadają z nieba.
A ja biorę się za śniadanko. 
Nasze zimowe śniadania różnią się od tych w wiosnę czy lato. 
Teraz są zawsze na ciepło, często na słodko, z dodatkiem aromatycznych przypraw: cynamonu, wanilii, kardamonu. 
Zazwyczaj to owsianki albo inne zboża gotowane na mleku, a to krowim, a to roślinnym, jak dziś kokosowym.
Wczoraj np. jadłyśmy płatki owsiane, gotowane na tłustym mleku, ze startym jabłkiem i porządną szczyptą cynamonu.
A dziś wybrałam kaszę jaglaną, na mleku kokosowym z truskawkami. Łapcie przepis, jest naprawdę pyszna!

Kokosowy pudding z kaszy jaglanej z truskawkami
Skład:
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka mleka kokosowego
laska wanilii, kawałeczek
szczypta cynamonu
szklanka truskawek (rozmrożonych) wraz z sokiem

Kaszę wsypuję do nagrzanego garnka. Podrzucam aż poczuję intensywny zapach kaszy. Po tym czasie zalewam mlekiem kokosowym. Wrzucam kawałek laski wanilii i dodaję szczyptę cynamonu. Gotuje na bardzo wolnym ogniu pod przykryciem, aż kasza wciągnie całe mleko, ok 15 minut. Po tym czasie wyjmuję laskę wanilii i całość miksuję. Jeśli pudding jest zbyt gęsty to podczas blendowania dodaję wrzątku lub mleka kokosowego. Wykładam do miseczek i czekamy aż wystygnie. Bezpośrednio przed zjedzeniem dodaję truskawki i polewam sokiem z truskawek. 
Pychota!

A teraz w garnku bulgocze krem z zielonego groszku :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz