„I proszę brać kwas foliowy” takie słowa
usłyszałam od lekarza na wizycie, na której właściwie dowiedziałam się, że
jestem w ciąży.
I brałam.
Brałam też dużo wcześniej zanim dowiedziałam się, że
będę mamą.
Po co?
Bo kwas foliowy jest niezmiennie ważny dla rozwoju płodu –
zapobiega rozwojowi wad cewy nerwowej (brak lub szczątkowy rozwój mózgu,
wodogłowie. Przepuklina rdzenia kręgowego, rozszczepienia kręgosłupa), a przy
tym poronieniom, przedwczesnym porodom oraz niskiej masie urodzeniowej
niemowląt.
Dlatego od wielu lat w Polsce, w celach profilaktycznych, zaleca się
by kobiety planujące ciążę stosowały suplementację kwasem foliowym w dawkach
400 µg/dobę. Taka suplementacja wskazana jest także w pierwszych tygodniach
ciąży. Później na ogół nie jest niezbędna. Choć stosuje się jeszcze suplementację
kwasem foliowym w ciąży u kobiet zagrożonych anemią. Bo kwas foliowy bierze
udział w krwiotworzeniu.
Sama tez przyjmowałam kwas foliowy przez pierwsze
tygodnie ciąży i później, gdy dowiedziałam się o tym, że mam anemię.
„Czy nie wystarczy zdrowa dieta?” takie
pytanie zadała mi moja ciężarna pacjentka.
Niestety nie wystarczy. W przypadku kwasu foliowego
większe ryzyko dla dziecka stanowi ewentualny jego niedobór, dlatego nie
zalecałabym polegania tylko na zdrowej diecie.
Choć, oczywiście, zdrowa dieta
jest podstawą.
Kwas foliowy znajduje się głównie w zielonych warzywach. Jego
główne źródło w diecie przeciętnej Polki stanowią produkty zbożowe oraz
ziemniaki. Kwas foliowy znajdziesz także w produktach mlecznych i jajach. W
ciąży zalecane spożycie folianów ( w skład, których wchodzi kwas foliowy) jest
na poziomie 600µg dziennie. To oznacza, że aby pokryć zapotrzebowanie na
foliany, ciężarna powinna zjadać przykładowo (uwaga!) 6 kromek pełnoziarnistego
pieczywa, 2 jajka, 500g zielonych warzyw (np. jarmuż, brokuły, szpinak), 200g
buraczków, średni owoc (n. jabłko ok 200g) i dużą porcję mleczno- owocowego
koktajlu. Ale i to może okazać się za mało. Bo kwas foliowy jest bardzo
nietrwały. Działanie wysokiej temperatury, np. podczas gotowania brokułów,
powoduje jego straty nawet na poziomie 50 - 90%!
Dlatego, jeśli
planujesz dziecko lub jesteś w ciąży odżywiaj się zdrowo i stosuj suplementację kwasem foliowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz